Ok, je hebt dus beslist om een professionele stem aan je project toe te voegen, en uiteraard heeft deze stem een script nodig. WAT NU ?
Wel een een script bevat de tekst die de stem zal inspreken. De manier waarop je die tekst schrijft zal voor een groot stuk bepalen ‘hoe’ de stem die tekst zal inspreken en op langere termijn gaan bepalen welke invloed dit heeft op je project.
Problemen die kunnen voorkomen bij teksten zijn: Leesbaarheid, Duiding en Technische instructies.
[line_heading]…Leesbaarheid…[/line_heading]
Soms spreekt een stem tientallen teksten in per stemsessie, het is daarom onmogelijk om al deze teksten vooraf in te studeren, te memoriseren en belangrijke richtlijnen te onthouden. Een stem rekent daarom op een woordje uitleg bij het script over hoe de tekst moet gelezen worden. Daarom is het belangrijk dat het script duidelijk is in leesbaarheid en layout.
- Het gebruik van komma’s en punten helpt de stem het einde van zinnen of statements te herkennen.
- Lees je tekst steeds na en laat het ook door anderen nalezen om schrijffouten die de uitspraak kunnen beinvloeden te vermijden.
- Maak een duidelijk onderscheid tussen de eigenlijke tekst van het script en de duiding die je mee wil geven.
[line_heading]…Duiding…[/line_heading]
Terwijl een tekst reeds al de woorden bevat die moeten worden ingesproken, geeft het geen info over de manier waarop je wil dat het ingesproken zal worden. Om er zeker van te zijn dat de stem je tekst in spreekt zoals je het voor ogen had kan je er best een duiding bij geven, de gewenste ’tone of voice’ , leessnelheid en pauzes. Een zin kan op veel verschillende manieren gelezen en dus ook geinterpreteerd worden.
[line_heading]…Technische instructies…[/line_heading]
Een script kan in verschillende segmenten verdeeld worden, onafhankelijke delen die in je project gebruikt zullen worden. Een segment kan een slide in een presentatie zijn, een hoofdstuk in een cursus, een tab in een website of een prompt in een telefoon systeem. Indien gewenst kan elk segment als audiofragment aangeleverd worden met een aparte naam.
Je tekst opdelen in segmenten kan het makkelijker maken om de montage uit te voeren. Vergeet bij videotoepassingen ook niet dat indien je een stem wil toevoegen aan een bestaande video, je best de timecodes meegeeft waarop bepaalde zinnen moeten uitgesproken worden.
Hou er tot slot rekening mee dat een stem 110 tot 150 woorden per segment kan spreken, afhankelijk van de gewenste tone of voice.